• Vianočné tvorivé dielne

          • "Čokoládu má každý rád,

            naplní detskú túžbu a zastaví plač.

            Na jazyku sa rozplynie

            a sladkosť na duší ostane.

            Preto bežte rýchlo hneď,

            vytvoriť deťom na tvári smiech!"

            V tento krásny predvianočný deň si žiaci s pani učiteľkou vyrobili vianočnú čokoládu. Kým sa varila, vyrobili si aj krásne ikebany na vianočný stôl.

            Vianočná ruža zdobí stôl, tíško hrá hudba.

            Čakáš ten okamih, aby sa Ti splnila túžba.

            Pokoj a radosť nech Ťa v srdci hreje,

            nech sa Tvoja rodina cez Vianoce smeje.  

                                                                      Prajú žiaci a kolektív ZŠ

                                                                                        Mgr. Richtarčíková

          • Korčuľovanie

          • 18. 12. sa žiaci našej školy vybrali na zimný štadión do Levoče. Hodinka korčuľovania im pomohla k tomu, aby sa zdokonalili v korčuľovaní. 

                                                                                                                                   Mgr. Richtarčíková

          • O vianočných čarodejniciach

          • 13. december je dňom sv. Lucie a zároveň bol považovaný aj za deň s najsilnejšou mágiou.

            A tak v tento deň si Spišské múzeum pripravilo pre nás krásne predstavenie o vianočných čarodejniciach. Bol to veselý príbeh o tom ako sa oslavujú Vianoce vo svete.

            Pochutnali sme si aj na vianočných oblátkach, sladkom horúcom punči a svoje priania a želania si žiaci napísali na plagát vo vstupnej bráne. 

                                                                                                                                       Mgr. Richtarčíková

          • Mikulášska návšteva

          • Je len málo dní, na ktorých príchod deti čakajú tak, ako na Mikuláša. Aká by to bola škola, ktorú by Mikuláš obišiel? Aj do našej školy zavítala trojica, bez ktorej by Deň sv. Mikuláša nebol tým, čím je. Mikuláš, anjelik a čert, ktorého sa obávalo najviac detí.  Veru, veru, radosť striedal strach. Tí, ktorí boli dobrí,  sa samozrejme nemali čoho obávať. A tí, ktorí boli neposlušní, čertovi sľubovali, že sa polepšia . Aj slzičky sa kotúľali dole líčkom. Všetko sa na dobré obrátilo, Mikuláš bol štedrý, každému porozdával darčeky. Deti mu zaspievali a zarecitovali básničky.

                                                                                                                                                          Mgr. S. Maršálková

          • Bez modrín

          • Týranie detí predstavuje problém, ktorý postihuje celý svet. Ohrození sú tí najzraniteľnejší, pričom verejnosti prípady často ostávajú skryté. Preto je dôležité, aby sme mali oči na pozore, príznakmi nemusia byť iba modriny.

            Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí sme si pripomenuli v predstihu v stredu 15.11., aj keď sa tomu dňu venuje 19. november. Ten vrhá svetlo na fakt, že najmenší môžu prechádzať mukami, aké si nevieme ani len predstaviť. A zatiaľ čo povrchové zranenia nemusia byť viditeľné, agresivita, úzkosť či výkyvy nálad často naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Môže to však prerásť až do štádia, z ktorého sú zhrození aj samotní lekári.

            Počas besedy sme si pozreli prezentáciu o týraní, zneužívaní a zanedbávaní detí vlastnými a náhradnými rodičmi, diskutovali sme o tejto téme, sprístupnila som žiakom obrázky týraných, zneužívaných a zanedbávaných detí, prečítala som im rôzne príbehy o deťoch, ktoré boli týrané, zneužívané a zanedbávané rodičmi, povedali sme si, aké majú práva deti a následne si žiaci si vymaľovali omaľovanku a na záver skladali puzzle s názvom Práva dieťaťa.

            Odhaliť takéto prípady môžeme aj my, najdôležitejšie je pozorne sledovať správanie dieťaťa aj rodiča a za žiadnych okolností situáciu nepodceňovať.

                                                                                                                                     

                                                                                                                                                               Mgr. Anna Homzová

          • Október - Mesiac úcty k starším

          • " Máme pre vás básničku, ozaj iba maličkú.

              A my sme vám starkí milí, pekné slová pripravili.

              Pretože vás radi máme, s láskou sa vždy postaráme."

            Z príležitosti osláv Mesiaca úcty k staším, vystúpili s programom aj naše deti zo Základnej školy. Pripravili si krátke pásmo piesní, básni a tanca, ktoré spríjemnili atmosféru tohto podujatia.

                                                                                                                         Mgr. Richtarčíková Henrieta

                                                                                                                         Mgr. Jurčíková Martina

             

          • 60. výročie ZŠ Dlhé Stráže ( 1963 - 2023 )

          • NAŠA ŠKOLA MÁ  60

            V tejto vete je ukrytých toľko životných príbehov, udalostí, zážitkov a spomienok.  Toľko detského smiechu, veselého džavotu v triedach a chodbách tejto budovy! Toľko vypísanej kriedy a atramentu, dychtivé tváre detí, ktoré chcú vedieť viac.

            60 rokov nie je tak veľa, aby sme si nepamätali ľudí, ktorí tu zanechali kus svojho života, či už tých, ktorí tu prežili svoje detstvo v školských laviciach, alebo tých zamestnancov školy,  ktorí tu pôsobili. Patrí sa však nezabudnúť, patrí sa poďakovať. Pri dnešnej príležitosti chcem vzdať úprimný hold pedagógom  a ostatným zamestnancom školy, ktorí sa pričinili o rozvoj vzdelávania a  výchovy detí, zveľaďovali školu a pracovali v prospech školstva.

            O rozvoj školy sa najviac zaslúžil  bývalý pán riaditeľ Ladislav Kuruc, bývalý pán riaditeľ Jozef Kováč. Z učiteľov p. uč.  Bičová Alžbeta, p. uč. Slavkovská Alžbeta, p. uč.  Anton Maršálek,  p. uč.   Magdaléna Piňáková, p. uč. Ivana Garčárová, p. uč. Mária Michalková  a samozrejme  aj súčasní zamestnanci školy – p. riad. Slavomíra Maršálková, p. uč. Henrieta Richtarčíková, p. vych. Anna Homzová, p. as. Martina Jurčíková a p. as. Nikola Švedová.  

            Úprimné poďakovanie patrí aj pani starostke  Zdene Jurčíkovej a jej predchodcovi Vladimírovi Slaninovi. Slová vďaky patria aj tým rodičom, ktorí sa osobne angažovali v mimoškolskej činnosti a podieľali sa na zveľaďovaní školy. Vďaka a spomienky patria aj tým, ktorí pracovali v tejto škole a pre túto školu  a nie sú už medzi nami.

            Rada  by som pri tejto slávnostnej príležitosti vyslovila nádej, že naša škola bude aj naďalej hrdo niesť vlajku šíriteľa vzdelania. Chráňme si našu školu, dielo našich predkov, dielo pre prítomnosť. Doprajme jej dostatok žiakov, aby mohla prežiť. Pomáhajme jej prekvitať do ďalších rokov.         Casohit_18.doc       

                   Partyland.sk - Okuliare 60 rokov           Mgr. Slavomíra Maršálková - riaditeľka

          • Stravujme sa zdravo

          • S mesiacom október sa už tradične stretávame pri besede "Stravujme sa zdravo". Preto aj tento rok sme si pripomenuli aký je dôležitý príjem ovocia a zeleniny  práve v tomto období, keď sme častejšie vystavení zmenám počasia, a to z teplejšieho na chladnejšie a naše telo si žiada posilňovať svoju imunitu. Tak prečo nie, práve takto ako sme si to vymysleli my? Najprv sme sa preskúšali, či dokážeme zatriediť správne, čo je ovocie a čo zelenina. Každý si vybral jeden obrázok, ktorý si správne vymaľoval, aby sme si ho mohli vystaviť na nástenku zdravej výživy, a popritom sme počúvali Haničku a Murka, ktorí nám spievali o zeleninke a ovocí. Na záver nám Lenka Bačová priniesla chutnú ovocnú misu, plnú farieb, z ktorej mohol každý ochutnať šťavnaté ovocie na svojej lavici pomocou špajlí.

                                                                                                                            Mgr. Henrieta Richtarčíková

                                                                                                                            Mgr. Martina Jurčíková

          • Jesenné tvorivé dielne

          • Jeseň je plná jesenných plodov, ktoré sú dobre využiteľné pri výzdobe školského prostredia. Preto aj v našej základnej škole boli žiaci vyzvaní, aby priniesli čo najviac zaujímavých listov, gaštanov, tekvíc a spoločne sme tvorili v jesennom šate. Najpr žiaci samostatne lepili pripravené tekvice a žalude rôznymi semenami hrachu, šošovice, obilia, a tak vznikli krásne vyzdobebé a oblečené papierové tekvičky a žalude. Neskôr sme spoločne pripravili košíkovú výzdobu plnú listov, zeleniny, gaštanov a iných plodov jesene vo vestibule našej školy. Tešíme sa, že nám jeseň priniesla toľka bohatstva.

                                                                                                                                                      Mgr. Jurčíková Martina

          • Jesenné cvičenie v prírode

          • Začiatok septembra na našej škole sa spája s jesenným cvičením v prírode.

            Programom bola turistická vychádzka na Urbársku chatu. Cestou sme nazbierali liečivé rastliny, ktoré žiaci poznajú ( Repík lekársky, Čakanka obyčajná, Zemežlč menšia, ...). Samozrejme nechýbali ani didaktické hry, pri ktorých žiaci dokazovali svoju zdatnosť, odvahu a radosť z pohybu.

            Počasie bolo veľmi priaznivé a tak boli všetci spokojní, že celý deň mohli spoločne stráviť v prírode.

                                                                                                                      P. uč. Henrieta Richtarčíková

          • Slávnostné otvorenie šk.r.2023/2024

          • Ulica je plné detí,do školy už každé letí.

            V rúčkach kvietky, v očiach strach,

            otázočka na perách: "Čo má dnes čaká?"

            Usmieva sa slnko zhora, na detičky malé volá:

            "Prestaňte sa deti mračiť, v škole sa vám bude páčiť."

                                                                                                        Mgr. Henrieta Richtarčíková

          • Slávnostné otvorenie šk. r. 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2023 /2024 sa uskutoční dňa 

            04.09.2023 (v pondelok) od 8:00 hod. do 9:00.

            Činnosť ŠKD v tento deň nie je.

            V školskej jedálni sa strava podáva až od 05.09.2023.

            Všetci sa na Vás tešíme a veríme, že nový školský rok úspešne odštartujeme.

                                                                                   Mgr. S. Maršálková, riad.

          • Slávnostné ukončenie šk.roka 2022/2023

          • Všetci krásne vyobliekaní, pripravení prevziať si svoju odmenu za usilovnosť, čiže vysvedčenie. 

            V očakávaní, čo ich čaká, všetko sa začalo Slovenskou hymnou a príhovorom p. riaditeľky. Básňami sme odprevadili štvrtákov a opätovne oni sa poďakovali všetkým, za to, čo vedia a odnesú si so sebou. Odovzdali sa výchovné opatrenia a knižné odmeny.

            Nakoniec si každý žiak odniesol malú odmenu za snahu.

            A rozišli sme sa s úsmevom na prázdniny :).

                                                                                                                                   Mgr. Jurčíková

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • S blížiacim sa koncom školského roka nastal čas, aby sme sa rozlúčili s našimi štvrtáčikmi. A tak sme sa lúčili s Adamom a Ondrejom, ktorí odchádzajú na druhý stupeň. Pripravili si pre celú školu malú hostinu, kde nechýbali koláče a nápoje.

            Na oplátku sme sa nezdržali slzičiek, blahoželaní, aby sa im darilo i naďalej. A všetko sme spečatili fotkami na dlhé roky.

                                                                                                                Mgr. Jurčíková, Mgr. Richtarčíková

          • Výlet do ZOO v SNV

          • Konečne prišiel 28. jún a výlet do ZOO. Niektorí naši žiaci v ZOO ešte neboli, tak tá radosť bola dvojnásobná. Množstvo zvieratiek a rôzne atrakcie, to všetko sa deťom veľmi páčilo. Výletom nás sprevádzalo slniečko, a odprevadil nás letný dáždik. Cestou autobusom sa ozýval spev: „ Už ideme z výletu, nezmokli sme a sme tu...“

                                                                                                                                                        Mgr. S. Maršálková

          • Koncoročné fotenie

          • Ako je už zvykom, ku koncu roka prebieha spoločné fotenie. Odfotili sme sa jednotlivo po triedach aj samostatne - pedagogický zamestnanci. Na všetkých budeme s láskou spomínať.

                                                                                                      Mgr. Jurčíková, Mgr. Richtarčíková

          • Športová olympiáda

          •  

            V utorok 26. júna sme sa prebudili do zamračeného počasia, ale to nás neodradilo, aby sme uskutočnili športovú olympiádu. Žiakov sme rozdelili do 4 družstiev: psíčatá, kozliatka, vĺčatá a levíčatá. Súťažili v týchto disciplínach: skok do diaľky, hod loptičkou, štafetový beh, beh na 30m, hod na cieľ, raketová štafeta, Gulliverove nohy a kop loptou do prázdnej bránky. Družstva sa umiestnili v takomto poradí: 1. miesto vĺčatá, 2. miesto kozliatka, 3. miesto levíčatá a na 4. mieste sa skončili psíčatá. Víťazí boli odmenení perom. Žiaci sa na ďalšiu športovú olympiádu tešia v budúcom školskom roku.

                                                                                                                                                               Mgr. Anna Homzová

          • Didaktické hry v prírode.

          • V piatok 23.6. sa na našej škole uskutočnili didaktické cvičenie v prírode. Celá škola si okrem teoretických vedomostí vyskúšala aj praktickú prípravu.

            Žiaci sa prestriedali v rozličných stanovištiach:

            •  zdravotná príprava
            • určovanie stromov a zvierat
            • športové súťaže
            • orientácia v teréne - určovanie svetových strán

            V pripravených aktivitách si žiaci mohli vyskúšať ako sa zachovať v prípade krízovej situácie v živote. Chlapcom sa páčilo orientovanie sa na mape, s pomocou kompasu. A dievčatám zase podávanie prvej pomoci, kde sme ošetrovali našu Katku :).

            Všetky cvičenia mali svoju dôležitosť, a veríme, že v každom z nich niečo obohacujúce zanechali.

             

                                                                                                                       Mgr. Richtarčíková, Mgr. Jurčíková

          • Výlet do Belianskej jaskyne

          • Na školský výlet sa tešia všetci žiaci na konci školského roka. Aj my sme urobili žiakom našej školy radosť.

            Dňa 20.6. sme navštívili Beliansku jaskynu. Je to 3. najväčšia jaskyňa na Slovensku. Najprv sme si museli vyšliapať 1 km k nej, a potom nás čakalo 874 schodov v Belianskej jaskyni. Ale naši žiaci sú športovci, takže zdolali to - ľavou zadnou :). Žiakom sa jaskyňa veľmi páčila. Po ceste do školy sme navštívili centrum mesta Kežmarok a drevený kostolík v Kežmarku, ktorý bol v minulosti postavený bez jediného klinca.

            Výlet v nás zanechal nezabudnuteľné zážitky, ktoré sme si odniesli so sebou. A už teraz sa tešíma na výlet

            v budúcom roku.

                                                                                                      Mgr. Henrieta Richtarčíková, Mgr. Martina Jurčíková

          • MDD

          • Dnes v našej škole bolo veselo. Oslava MDD dopadla na jednotku. Pestré  súťaže, chutná opekačka a nakoniec školské kino s pukancami. 

            Prajeme všetkým deťom, nielen v tento Deň detí,

            ale po všetky dni, aby mali šťastné a spokojné detstvo

            a aby boli milované a dostávali od svojich blízkych čo najviac lásky.

                                                                                                                                        Mgr. Slavomíra Maršálková, riad.