• Rozlúčka so štvrtákmi

          • 27.6.2019

            Dnešný rozlúčkový deň patril najmä štvrtákom, ktorí zajtra brány školy prekročia poslednýkrát. Zaspomínali si na predošlé roky, ktoré strávili v škole. Rozlúčku sprevádzala hudba s tancom a posedeli si aj pri chutnom občerstvení. V našej škole budú stále vítaní a prajeme im v novej škole veľa úspechov.

          • ŠkolFest

          • 26.6.2019

            Do Košíc na hudobné predstavenie - ŠkolFest sme sa dopravili vlakom zo Spišskej Novej Vsi. Na koncerte, ktorý sa uskutočnil v Steel Aréne, vystúpili traja populárni interpréti -  skupina Peter Bič Projekt a populárny speváci Kali a Kristína. Atmosféra na štadióne bola úžasná a máloktorý žiak ostal sedieť bez pohnutia. Speváci podali vynikajúce výkony a zanechali v nás všetkých hlboký umelecký zážitok.

          • Výlet so SAFARI LEVom

          • 20.6.2019

            Žiaci našej školy spolu so žiakmi ZŠ Granč-Petrovce sme boli pozvaní zo strany MAS LEV na putovné aktivity po našom území. Zapojili sme sa do súťaže a užívali sme si pilotne skúšaný program SAFARI LEVa. Poznávali sme múzeá a históriu nášho regiónu. Na začiatku sme sa zastavili na námestí pri dominante mesta  - Mariánskom stĺpe, kde nám sprievodkyne priblížili históriu Spišského Podhradia. Z námestia sme sa presunuli do synagógy, kde nás prekvapilo moderné umenie Matúša Lányiho. V Spišskom Podhradí sme sa ešte zastavili v múzeu a v technickej pamiatke Mestský mlyn, ktorá nás všetkých najviac zaujala a aj pútavé rozprávanie p. Jána Buríka o tom, ako sa kedysi mlelo. Vo výlete sme pokračovali smer Bijacovce do tradičnej izby, kde nám o minulosti tejto obce zanietene porozprávala p. Alžbeta Kožárová. Prekvapením bolo poľovnícke múzeum pod vedením pána Čipkára. Trocha voľnosti mali deti v Csákyho záhradách Bijacovského kaštieľa. A záver patril zručným rúčkam detí, ktoré sa naučili z papiera vyrobiť pekné ozdoby pod vedením p. Márie Kandrovej v Nemešanoch. Nemešanské ženy pod vedením pani starostky Márie Gallovičovej sa postarali o naše hladné brušká a mohli sme sa šťastne vrátiť domov.

          • Stretnutie s policajtom

          • 19.6.2019

            Deti z MŠ a ZŠ navštívil policajt z Obvodného policajného zboru v Levoči, ktorý ich privítal a porozprával im o rôznych zásahoch, ktoré musia policajti vykonávať. Policajt priniesol so sebou alkoholtester, ktorý si každý z prítomných vyskúšal, samozrejme s negatívnym výsledkom. Po ňom deti na bicykloch pod vedením policajta absolvovali trať na dopravnom ihrisku. Policajt upozornil deti, že bez prilby by jazdiť na bycikli nemali. Po úspešnom absolvovaní jazdy deti dostali od policajta vodičské preukazy. Z ihriska sme sa presunuli k policajnému autu, kde si deti mali možnosť vyskúšať policajnú vestu a prezrieť si policajné auto z bezprostrednej blízkosti zvonku, ale aj zvnútra. Ukázal im aj putá a obušok. Rozlúčil sa s nami so zapnutou svetelnou a zvukovou signalizáciou. Ďakujeme obvodnému policajnému zboru za ochotu prísť medzi nás.

          • Školský výlet na hrad a do ZOO

          • 18.6.2019

            Deti sa spolu zo žiakmi zo ZŠ Dravce vybrali na školský výlet do Starej Ľubovne, kde prešli zákutiami hradu Ľubovňa a pozreli si skanzen – múzeum ľudovej architektúry nachádzajúci sa pod hradom. Obohatili sa o množstvo nových zážitkov, ktoré zíslali pri prehliadke hradu a skanzenu.

            Druhá polovica žiakov sa vybrala na výlet do ZOO v Spišskej Novej Vsi pozrieť si obyvateľov zvieracej ríše ako opice, levy, tigre, medvede a množstvo iných zvierat. Destkému oku ulahodili plazy v teráriu. S úsmevom na tvári odchádzali domov.

          • Didaktické hry v prírode

          • 14.6.2019

            Žiaci našej školy sa vybrali do prírody uskutočniť Didaktické hry v prírode v doprovode svojich učiteliek. Počasie nám prialo, slniečko hrialo. Presunuli sme sa od školy cez obec k lesu k poľovníckej chate. Po príchode na stanovište sme sa nadesiatovali a napili. Posilnení sme sa pustili k zrealizovaniu didaktických hier a súťaží. Unavení sme sa vrátili do školy, kde nás už čakal obed.

          • Malý záchranár

          • 10.6.2019

            Deti sa stretli s hasičmi v areáli MŠ. Hasiči im urobili prehliadku hasičského auta a ukázali hasičskú techniku, ktorú využívajú pri požiarnych zásahoch a pri ochrane zdravia ľudí, ale aj ich majetku. Deti upozornili, aby si začali uvedomovať nebezpečenstvo ohňa, ktoré ich môže ohroziť. Dozvedeli sa od hasičov, že okrem hasenia ohňa pomáhajú pri povodniach a zachraňujú aj zvieratká, ktoré uviaznu napr. na strome. Ďakujeme hasičom za nezabudnuteľné dopoludnie.

          • Stretnutie s poľovníkmi

          • 7.6.2019

            Mesiac jún je mesiac poľovníctva a ochrany prírody. Ujovia poľovníci si pre nás pripravili zaujímavé rozprávanie o zvieratkách v lese, o práci poľovníkov. Ukázali nám, čo taký poľovník má pri sebe, čo má oblečené, čo potrebuje (ďalekohľad, vábničku, pušku, nožík). Doniesli trofeje lesných zvierat a poľovníckeho psa. Týmto ďakujeme poľovníkom za ich návštevu.

          • RZ spojené s kultúrnym programom

          • 6.6.2019

            Pri príležitosti sviatku Dňa matiek sa deti predstavili svojim mamičkám kultúrnym programom. Po ňom nasledovalo celoškolské a triedne rodičovské združenie.

          • Výlet do ZOO

          • 5.6.2019

            Deti si v tento deň užili výlet v zoologickej záhrade v Spišskej Novej Vsi, kde si popozerali zvieratá, ktoré v nej žijú.

          • Noc v škole - oslava MDD

          • 31.5.2019

            V piatok 31. mája nadišiel pre našich žiakov dlhoočakávaný deň, kedy sa pre nich brány našej školy otvorili aj vo večerných hodinách. Pani učiteľky ich netrpezlivo očakávali od 18-tej hodiny. Po príchode si našli miesto na spanie, rozložili si svoje karimatky, nafukovačky, spacáky a bláznenie sa mohlo začať. Najprv sa pustili do športových aktivít spolu s rodičmi, kde boli rozdelení do dvoch družstiev: červené a modré. V športových disciplínach si preverili svoje vytrvalostné schopnosti, rozvážnosť, dôvtip i tímovú spoluprácu. Vydanú energiu po športových aktivitách si deti doplnili opečenými klobáskami, ktoré si sami upiekli na ohni. Po zjedení klobásky si družstvá ešte zahrali vybíjanú a po nej sa deti rozlúčili s rodičmi. Presunuli sme sa do školy, kde po zotmení nastala pátracia akcia, pri ktorej deti s baterkami hľadali kamene ukryté na chodbe školy. Bol to náročný večer plný zážitkov. V ranných hodinách deti odchádzali domov so skvelými pocitmi a novými zážitkami.

          • Medzinárodný deň mlieka

          • 21.5.2019

            Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších  zložiek ľudskej výživy a zvlášť v detskom veku.  Z tohto dôvodu sme si 21. mája  prezentáciou, kvízom, osemsmerovkou, prešmyčkou a rôznymi inými aktivitami pripomenuli Medzinárodný deň mlieka. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o mlieku, mliečnych výrobkoch a o význame konzumácie mlieka, riešili rôzne úlohy v pracovných listoch, kreslili omaľovanku a vyrábali kravy. Aktivity sa deťom veľmi páčili, pretože radi pijú mlieko a konzumujú mliečne výrobky.

          • Deň matiek

          •  

            Nesiem Ti medík, mamička moja,

             

            lebo dnes veľký sviatok máš.

             

            Keď sa nám oči potichu spoja,

             

            želanie bez slov rozoznáš.

             

            Deň matiek, ktorý sa oslavuje vždy 2. májovú nedeľu, patrí k najkrajším sviatkom. V tomto sviatku sa odzrkadľuje nenahraditeľnosť a jedinečnosť matky. Práve v nedeľu, ktorá je dňom ich uznania a ocenenia, máme možnosť poďakovať im za ich nekonečnú lásku, starostlivosť, obetavosť, trpezlivosť. Aj my sa chceme našim najdrahším mamičkám poďakovať v podobe darčekov, ktoré sme vlastnoručne vyrobili. ĎAKUJEME MAMIČKY NAŠE!

              

          • Divadlo Theátrum

          • V utorok 7. mája do Kultúrneho domu v Dlhých Strážach zavítalo divadlo Theátrum s dvoma hercami, ktorí prišli s predstavením Pesničkál. V tomto predstavení sa krajina Pesničkovo zmenila na Popevkovo, lebo ľudia sa pozabudli a prestali spievať. Jeho výsosť Pieseň vynašla pesničkový hrací automat a už sa začalo v krajine Pesničkovo spievať a tancovať. Spolu s hercami spievali a tancovali aj deti so základnej a materskej školy. Deťom sa pesničkový muzikál páčil a zanechal v nich pekný umelecký zážitok.

          • Kráska a netvor

          • Dňa 6. mája sa deti s pani učiteľkami vybrali na divadelné predstavenie do Spišskej Novej Vsi, kde si pozreli zdramatizovaný rozprávkový príbeh nevinného dievčaťa menom Bianka, ktoré sa dostane do zakliateho zámku, kde vládne ohavný netvor. Netvor jej však ublíži. Jedinou jeho podmienkou je, že dievča nesmie uzrieť jeho podobu. Bianka privolí a postupne si na spoločnosť netvora zvykne. Dokonca si ho aj obľúbi. Jedného dňa však zbadá netvorovu tvár v zrkadle. No jej city sú omnoho silnejšie ako strach a vďaka tomu sa podarí netvora odkliať. Nakoniec zvíťazila skutočná krása človeka, ktorá je ukrytá v jeho srdci.

          • Plavecký výcvik

          • V týždni od 29. apríla do 3. mája sa deti našej školy zúčastnili plaveckého výcviku na Levočskej doline s p. uč. Richtarčíkovou a p. uč. Garčárovou. Plavecký výcvik prebiehal pod vedením skúseného trénera, kde sa deti hravou formou zoznamovali s vodným prostredím, s technikou plávania a s bezpečnosťou počas pohybu v bazéne. Deti si otužovali svoje zdravie a zvyšovali odolnosť. Hlavný dôraz sa kládol na individuálny prístup, zohľadňujúci fyzickú zdatnosť, návyky na pohyb vo vodnom prostredí a na individuálne požiadavky dieťaťa. Plavecký výcvik mal úspech, naše deti z neho mali radosť a dúfame, že naň budú dlho v dobrom spomínať. Posledný deň kurzu všetci zúčastnení boli odmenení mokrým diplomom.

             

          • Deň Zeme

          • 26.4.2019

            V tento deň si praktické aktivity pre deti pripravila pani riaditeľka Maršálková.

          • Slávik Slovenska

          • 12.4.2019

            Dnešný deň žiaci súťažili v školskom kole "Slávik Slovenska", kde sa prezentovali v speve jednej ľubovoľnej ľudovej piesne a druhej povinnej. Porota v zložení p. uč. Garčárová a p. uč. Richtarčíková neudelila prvé miesto. Na druhom mieste sa umiestnila Laura Slaninová a na treťom Dominika Baluchová. Všetci zúčastnení boli odmenení pochvalou za úsilie v speve a navyše víťazky aj diplomom.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • V stredu 10. apríla na 4. a 5. vyučovacej hodine sa žiaci našej školy zúčastnili veľkonočných tvorivých dielni. Počas nich si mohli vyrobiť rôzne veľkonočné výrobky. Pracovali rôznymi technikami, vyšívali krížikovým vzorom veľkonočné vajíčka a zhotovovali veľkonočný veniec. Pripravené aktivity sa žiakom  veľmi páčili a tešili sa z pekných spoločných výtvorov.

          • Knižnica a múzeum

          • 27.3.2019

            V rámci mesiaca "Marec mesiac knihy" sme navštívili knižnicu Jana Henkela v Levoči, kde si žiaci mohli pozrieť rôzne detské knihy. Dozvedeli sa ako taká kniha vzniká a poputuje k ním do knižnice. 

            Keďže sme mali čas, neobišli sme ani Spišské múzeum v Levoči. Pracovníčka múzea nám predstavila maliara Júliusa Ertekeša, ktorý rád maľoval Levoču. Neskôr žiaci pracovali s mokrým akvarelom a vytvorili si pohľadnicu s námetom Júliusa Ertekeša.