• Kto veľa číta, veľa vie

          • 4.3.2019

            Deti pod vedením pani učiteľky Garčárovej uskutočnili aktivitu v mesiaci marec pod názvom "Kto veľa číta, veľa vie". Rozprávali sa o Matejovi Hrebendovi, riešili  kvíz o knihách - názvy kníh cez indície, pozreli si rozprávku na interaktívnej tabuli - Guttenbergova kníhtlač a vyrobili si autoportrét s knihou.

          • Korčuľovanie

          • 1.3.2019

            V piatok 1. marca plný elánu sa deti vybrali na zimný štadión v Levoči korčuľovať sa.

          • Deň masiek

          • Február je už tradične spojený s fašiangami, ktoré sú symbolom karnevalov, zábav a plesov. K fašiangom neodmysliteľne patria aj šišky, ktoré deti piekli deň pred karnevalom s pani učiteľkou Richtarčíkovou. Karneval nechýbal ani na našej škole. Konal sa v piatok 15. februára od prvých vyučovacích hodín s názvom Deň masiek, na ktorom sa predstavili karnevalové masky od výmyslu sveta. Do vyzdobenej triedy zavítali rôzne rozprávkové bytosti ako Viking, princezná, tanečnica z Lúčnice, vojak, lekárka a veľa iných masiek s rozžiarenými očkami. Masky sa predstavili a predviedli v celej svojej nádhere. O zábavu sa starali čert, motýľ, kovboj a šašo – pani učiteľky. Po predstavení sa deti vo svojich maskách veselo zabávali, šantili, súťažili a tancovali. Darček s prekvapením dostali nielen masky, ale sladkú odmenu aj tí najšikovnejší v súťažiach.

          • Buďme všetci priatelia

          • Každý máme človeka, ktorému sa v núdzi, ale aj v bežnom živote vyrozprávame a máme v ňom dôveru. Takémuto človeku môžeme povedať, že je naším priateľom. Priateľa si človek vyberá sám. Za priateľa môžeme považovať napr. mamku, ocka, starých rodičov alebo súrodencov, kamaráta ap. Dobrý priateľ ochotne pomôže, rešpektuje, je ohľaduplný a úprimný. Pani učiteľka Garčárová uskutočnila dňa 11. februára besedu na tému Buďme všetci priatelia, na ktorej sa porozprávala s deťmi, čo je to priateľstvo, rozobrala 7 zásad priateľstva, deti vymenúvali rozprávky týkajúce sa priateľstva  a vyfarbili si obrázok. Do 14. februára majú deti napísať list priateľovi a vložiť ho do Valentínskej pošty. Potom im pani učiteľka pustila film s názvom Neobyčajný chlapec. Je to dojímavý príbeh o chlapcovi Auggiemu, ktorý sa narodil s vrodenou deformáciou tváre. Auggie má 10 rokov a ide prvýkrát do školy, kde noví spolužiaci a širšia komunita sa snažia nájsť v sebe súcit a prijať ho. Pre neho je ťažké zapadnúť medzi rovesníkov v škole, ktorí sú úplne iní od neho. Auggieho osud ich všetkých spojí a dokáže, že nie je jednoduché zapadnúť, keď sa od narodenia líšite, ale jemu sa to podarilo.

          • Projekt Zdravý chrbátik

          • Vývin chrbtice začína už narodením a významné miesto v jeho správnom napredovaní má celé obdobie rastu. Ak nebudeme detskej chrbtici v tomto období venovať dôslednú pozornosť, sami sa postaráme o vznik ťažkých zmien na nej. Bohužiaľ, v dospelosti ich už opraviť nedokážeme. Predchádzať vzniku ochorení chrbtice u školopovinných detí si dali za cieľ autori projektu Zdravý chrbátik. Hlavným cieľom projektu je pozitívne a hravou formou podporiť správne návyky v držaní tela a v starostlivosti o chrbticu u detí. V piatok 8. februára navštívila našu školu inštruktorka, ktorá deťom predviedla súbor cvičení zameraných na správne držanie tela aj s komentárom. Deti po nej cvičenia opakovali a usmerňovala ich, akú majú mať polohu pri jednotlivých cvičeniach. Deťom sa cvičenia páčili a zacvičili si ich ešte raz po odchode inštruktorky.

          • Bezpečne na internete

          • Internet je bohatým zdrojom informácií, ale má aj svoje temné stránky, akými sú vírusy, trójske kone, krádeže identity ap. To všetko číha na neskúsených používateľov a práve deti sú najzraniteľnejšie. Pred negatívami internetu sa môžu deti účinne brániť, len ich k tomu treba správne viesť. A práve cieľom besedy pod vedením pani učiteľky Garčárovej, ktorá sa konala 6. februára, bolo ukázať deťom mnohé riziká spojené s používaním internetu a tiež  spôsoby, ako sa im účinne brániť. Jednou z metód bolo aj pozeranie krátkych rozprávok na webovej stránke www.ovce.sk.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Pavol Országh Hviezdoslav - slovenský básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ. Je považovaný za jednu z vedúcich osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry vôbec. Význam jeho diel a úctu k tomuto velikánovi si každoročne pripomíname aj v našej škole súťažou v prednese poézie a prózy "Hviezdoslavov Kubín". Tento rok sa školské kolo uskutočnilo v stredu 30. januára. Súťaže v I. kategórii sa zúčastnili 5 žiaci, ktorí si zmerali sily v prednese poézie. Porota v zložení p. uč. Garčárovej a Richtarčíkovej neudelila 1. postupové miesto. Rozhodla sa však odmeniť všetkých zúčastnených diplomom za účasť v tomto kole súťaže. Blahoželáme :)

          • Vianočné tvorenie

          • V týždni od 18.12. do 21.12. deti vianočne tvorili. V utorok sa zahrali na pekárov a pekárky a upiekli medovníčky, ktoré na druhý deň ozdobovali. Vo štvrtok si lámali hlavy nad matematickými úlohami a úlohami zo slovenského jazyka s vianočnou tematikou. Program bol zavŕšený piatok vianočnou besiedkou s názvom Zahrajme sa pri stromčeku. Vianočnú besiedku otvorila príhovorom pani riaditeľka Maršálková. Deti spríjemnili vianočnú atmosféru prítomným hosťom básňami, koledami, tančekom, pohybovou hrou, balením darčeka, ale aj písaním listu Ježiškovi, čo si želajú pre školu. Potrápili sa aj nad vianočným kvízom. Žiak Jonáš Ovčárik zahral na husliach koledy. Deti sa vcítili do sviatočnej a pritom hravej atmosféry. Program bol naozaj pekný, za čo si deti vyslúžili obrovský potlesk. Pod stromčekom si ešte našli vianočné darčeky, v ktorých bolo veľa krásnych hračiek.

            Prítomných hostí a detí sme ponúkli vianočným punčom a medovníkmi. Na záver sa s hosťami rozlúčila pani riaditeľka a popriala im príjemné prežitie vianočných sviatkov.

          • Najkrajší príbeh a korčuľovanie v Levoči

          • 17.12.2018

            Čo sú to vlastne Vianoce? A prečo ich oslavujeme? Čo sa vtedy stalo a nestalo? Tajomstvá toho najkrajšieho vianočného príbehu sme si s našimi žiakmi pozreli v Spišskom múzeu v Levoči. Súčasťou 40-minútového predstavenia s názvom Najkrajší príbeh  boli vianočné trhy na nádvorí múzea s ukážkami výroby vianočných oblátok a detského vianočného punču. A aby radosti nebolo málo, presunuli sme sa na zimný štadión, kde nám naši šikovní žiaci ukázali svoje zručnosti v korčuľovaní. Naša „výprava“ do Levoče sa teda veľmi vydarila, žiaci boli krásne vyštípaní mrazom a pani učiteľky spokojné, že sme spravili niečo užitočné nielen pre naše vedomostí, ale aj kondíciu.

             

             

             

          • Školské kolo Pytagoriády

          • Dňa 12.12.2018 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Pytagoriády. Počas 60-tich minút, ktoré mali súťažiaci na riešenie, si žiaci tretieho a štvrtého ročníka zmerali svoje vedomosti v matematike. Úspešným riešiteľom sa stal ten súťažiaci, ktorý z 15–tich úloh vyriešil aspoň 10. Veľkou devízou úspechu bolo aj to, že za každé ušetrené celé 4 minúty získal žiak navyše 1 bod za čas.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme. Ten najlepší - Jonáš Ovčárik bude našu školu reprezentovať v okresnom kole v Levoči.

             

             

          • Čas čarovný, čas vianočný...

          • Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je typická vianočná výzdoba, ktorá dotvára čaro týchto sviatkov. Aj v tomto školskom roku sa preto naša škola v decembri zaodela do "vianočných šiat". Pričinili sa o to naši šikovní žiaci v rámci krúžku Mixáčik pod vedením p.učiteľky Richtarčíkovej. No nesmieme pozabudnúť aj na žiakov zo špeciálnej triedy pod vedením p.riaditeľky  Maršálkovej, ktorí takisto „pridali ruku k dielu“.

            Vianoce sú obdobím, keď všetci myslíme na svojich blízkych, chceme ich potešiť a stráviť s nimi príjemný čas. Žiaci 1. a 2. ročníka sa preto s p.učiteľkou Garčárovou zapojili do iniciatívy Vianočná pošta. Naše deti vlastnoručne vyrobenými vianočnými pozdravmi vyčarujú úsmev seniorom v domovoch dôchodcov, ktorým pozdravy zaslali. Už teraz sa tešíme na reakcie starkých, ktorí budú vedieť, že na nich niekto myslí :). 

             

             

             

             

          • Vítame Mikuláša

          • 5.12.2018

            Pred oknom, za oknom stojí Mikuláš,

            pozri sa, deduško, čo v tom vreci máš...

            A my sme sa pozreli, všeličo sme videli a veľa radosti sme si užili! Svätý Mikuláš so svojimi anjelikmi a čertom zavítal aj do MŠ v Dlhých Strážach. Naši žiaci aj spolužiaci z materskej školy obdarili vzácnu návštevu pásmom básničiek a pesničiek. Ani Mikuláš veru nebol skúpy, pretože balíčky boli bohaté. Ďakujeme Mikuláš a tešíme sa o rok, lebo v našej škole sú len samé dobré detičky, ktoré si zaslúžia veľkú pochvalu, a nielen od Mikuláša :).

          • ...od Ondreja do Troch kráľov

          • 30. 11. 2018

            Zvyky našich predkov v zimnom období sú najkrajším príkladom toho, ako možno v jednom jave uchovať celý jeho historický vývoj. A práve v duchu  rôznorodosti vianočných zvykov na území Slovenska boli pre žiakov  pripravené celoškolské  aktivíty  na tému Od Ondreja do Troch kráľov.

          • Rozhlas a televízia

          • 22.11.2018

            Dňa 21. decembra sme si pripomenuli deň rozhlasu a televízie. Pri tejto príležitosti pani učiteľka Garčárová oboznámila deti s rozhlasovými a televíznymi stanicami prostredníctvom rozhlasového a televízneho programu a povedala deťom, aký je rozdiel medzi rozhlasom a televíziou. Opýtala sa ich, aké sú ich obľúbené rozhlasové a televízne stanice, čo na nich pozerajú a ktorá je ich najobľúbenejšia relácia v televízii. Jedna žiačka si vyskúšala moderovať predpoveď počasia. Nakoniec deti do omaľovaniek – 9 televízorov napísali najobľúbenejšie relácie a televízory vyfarbili.

          • Neubližujme si

          • 15.11.2018

            Pani vychovávateľka Homzová priblížila deťom príbeh o dievčatku Lucke, ktoré  bolo v škole šikanované svojimi spolužiakmi. So šikanovaním sa na školách často stretávame. Deti hovorili kto a ako v škole niekoho šikanoval. Potom si deti pozreli video o chlapcovi, ktorý bol tiež šikanovaný zo strany spolužiakov. Jednotlivé šikany z videa deti s pani vychovávateľkou rozobrali a povedali si ako má v takom prípade obeť konať, keď je šikanovaná zo strany agresora. Nakoniec si deti zahrali hry, ktoré pomáhajú usmerňovať ich agresivitu a vymaľovali omaľovanky týkajúce sa šikany.

          • Dental Alarm

          • 14.11.2018

            Na Slovensku prebieha osvetové školenie s názvom Dental Alarm, preto 14. novembra prišli do našej školy dve študentky zubného lekárstva, ktoré deťom prostredníctvom prezentácie odovzdali poučné poznatky ako si majú správne čistiť zuby. Zároveň aj prakticky na moduloch ukázali deťom správne čistenie zúbkov. Deti počas školenia dostali dve zubné kefky a pohárik na ne. Jednu kefku si deti rozbalili a pomocou školiteliek skúšali správnu techniku čistenia zúbkov. Túto kefku aj s pohárikom si deti nechávajú v škole na ďalšie tri stretnutia a druhú si vzali domov. Ohlasy deti boli pozitívne a tešia sa na ďalšie stretnutia.

          • O troch grošoch

          • 22. 10. 2018

            Herci z prešovského divadla prišli dňa 22. októbra v dopoludňajších hodinách zahrať pre obecenstvo materskej a základnej školy rozprávku "O troch grošoch". Deťom sa rozprávka veľmi páčila a ešte dlho boli plní dojmov.

          • Úcta k starším

          • 17.10. 2018

            Jeseň je obdobím umeleckých diel prírody, ktorá  je ako krásna paleta. Stromy ohromujú pestrými farbami. Takýmto krásnym umeleckým dielom je aj človek v jeseni života. Tvaroval a formoval ho majster život svojimi skúškami, radosťami, ale aj starosťami. Mesiac október nám pripomína jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka. Je ňou úcta k starším. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Treba si ich pripomínať, čo pre nás urobili, a to nielen v jeden deň alebo v jeden mesiac, ale každý deň v roku. Nesmieme na nich nikdy zabudnúť.

            Pri tejto príležitosti pani starostka Z. Jurčíková dňa 17. októbra v popoludňajších hodinách zorganizovala kultúrno-spoločenské podujatie, ktorá na začiatku mala úvodné slovo patriace prítomným seniorom. Po príhovore pani starostky vystúpili deti z materskej a základnej školy s básňami, vtipmi a tančekom. Svojim vystúpením prispeli aj ďalší pozvaní hostia, ktorí sa predviedli folklórnym tancom. Všetci účinkujúci boli odmenení sladkou odmenou. Deti svojim starým rodičom venovali pekný darček. Pani starostka poďakovala tým, ktorí vystúpili a prítomných seniorov pozvala na malé pohostenie.

          • Stravujeme sa zdravo - sv. deň výživy

          • Do galérie Stravujeme sa zdravo - sv. deň výživy boli pridané fotografie.

            16.10. 2018

            Aktivitu s názvom Stravujeme sa zdravo sme si pripomenuli na Svetový deň výživy a potravy,  a to 16. októbra. Zdravo by sme sa mali stravovať nielen v tento deň, ale počas celého roka. Mali by sme konzumovať  dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, mlieka a mliečnych výrobkov, celozrnných výrobkov, mäsa, hydiny, rýb, vajíčok, strukovín a naopak obmedziť sladkosti, oleje a tuky. Človek je zdravý nielen jedlom, ale k zdravému životnému štýlu patrí aj športovanie a dostatok spánku.

            Na tento deň si pani učiteľky Richtarčíková a Garčárová pripravili pre deti ornamentové omaľovanky – jablká a vystrihovačku tiež jablkovú a pripravili pre deti zdravé zeleninovo-ovocné nápoje.